Om man ikke kan stupe uti og fange krabber og fiske, så fremstår fjæra for mange elever (og voksne!) som et ganske dødt og livløst sted.
De fleste har sikkert sett albuesneglen, men har ikke helt fått med seg hvor aktive disse stilige sneglene faktisk er.
Her er to snutter som viser albuesnegler i bevegelse, både ren forflyttning og under beiting. Begge filmene er timelapse-filmer som har komprimert kanskje 40-50 minutter av virkeligheten ned til filmens varighet.
Jeg har ganske enkelt satt et gopro-kamera innstilt til å ta timelapse (kanskje et bilde hvert 10 sekund) nedi vannet og vipps, dette er resultatet:
En annen måte å bruke albuesneglen til å gi elever mulighet til å tenke litt rundt liv og natur er å markere albuesneglene og berget de sitter på med sprittusj, og observere hvordan de flytter seg over flere uker:
Randen rundt skjellet til albuesneglen er ganske så nøyaktig tilpasset svaberget de sitter på, og derfor returnerer de til samme plass etter hver beiting. Dette hadde jeg hørt mange ganger, men tenkte det umulig kunne stemme. Men her er noen observasjoner av en snegl over 8 uker, frem til høststormene gjorde alt for rotete til å fortsette. Og det stemte! Jeg fant at sneglene faktisk beiter når de er under vann, men returnerer tilbake til samme sted. Dette er en glimrende enkel øvelse for elever å gjøre selv, og dokumentere med film og bilder. Blå og rosa pil peker på samme rur i alle bildene
Bildet over og under her er begge tatt 29 august, og viser at sneglen er ute på tur.